FN rapport viser store forskelle i velstandsfordeling i Verden
En FN rapport offentliggjort i starten af december 06 viser, at en lille gruppe rige kontrollerer det meste af Verdens rigdom.  De rigeste 2 pct i Verden ejer mere end halvdelen af al formue i Verdens husholdninger, hvorimod den fattige halvdel af Verdens befolkning kontrollerer bare 1 pct. Rigdommen er koncentreret i Nordamerika, Europa og de rige dele af Asien-Stillehavsområdet, dvs Japan, Australien og Sydkoreaområdet.

Figur 1: Velstandsniveauer i forskellige dele af Verden (pr indbygger i $)


Kilde: FN

 

Det, der måles som velstand i undersøgelsen, er kapital i form af fysiske og financielle aktiver med fratrækning af gæld. Det antages, at ejerskab af dette har indflydelse på husholdningernes velbefindende og økonomiske succes.

Velstand på denne måde blev målt til over 180.000 $ pr indbygger i Japan og 141.000 i USA, hvorimod den kun var 1.100 i Indien og 1.400 i Indonesien. Det danske tal vil nok komme tættere på det japanske end det amerikanske.

Det skal understreges, at der ikke hermed er målt indkomstforskelle, altså strømme af indkomst i en periode. Dette tal vil afvige fra velstandsfordelingen, men der vil naturligvis være en sammenhæng. Også m.h.t. dette mål er forskellene kæmpestore. Se f.eks. BNI/BNP pr indbyggertal her.

Figur 2: Regionale fordelinger af Velstand (kapital/formuegoder)

 

Den følgende figur er interessant. Den viser andele i deciler, dvs tiendedele ud ad x-aksen. Op ad y-aksen har man så de enkelte regioners andele af de forskellige deciler. Selv om f.eks. Nordamerikas befolkning er langt mindre end Indiens, så har det sidstnævnte område kun en lille del af den øverste decil (decil/tiendedel 10 ud ad x-aksen).

Figur 3: Regional sammensætning af velstandsfordeling


Note: Overskrift: Regional sammensætning af global velstandsfordeling.

Afrika har til gengæld en stor andel af fattige i den laveste decil. Kinas fordeling ser interesant ud. Man kunne have forventet, at landet ville blive repræsenteret i den højre side af figuren efterhånden som velstanden er steget. Der er imidlertid stadig ret få rige, og landet har heller ikke, den store befolkning taget i betragtning, så voldsomt stor en andel af de meget fattige.4

Figur 4: Andele af rigeste 1 pct.

Figuren overover viser, at når man tager f.eks. USA, så udgør USA's rigeste 37 pct af de rigeste 1 pct i Verden. Hvorfor har Storbritannien (UK) en lavere pct end Tyskland? Det udtrykker en større grad af ulighed og kan vel forklares ved nogle af de store rigdomme, der dannes i Londons rige finansdistrikt, City of London, men også at Storbritannien i Thatcherperioden sandsynligvis nedsatte formueskatter og arveafgifter mere end Tyskland gjorde. Hertil kommer, at huspriserne er steget mere i England end i Tyskland i perioden.