Har fagforeningerne en fremtid?

Fagforeningsmedlemsskab i Offentlig
og privat sektor i Storbritannien


Medlemsskab af fagforeninger har udviklet sig i nedadgående retning i Storbritannien i de senere år.
   Blandt de offentlig ansatte er det stadig en stor del af de beskæftigede, der er medlem af en fagforening. Blandt de privatansatte er medlemstallet faldet kraftigt, så det kun udgør 17.1 pct.

Det siges, at de unge ikke interesserer sig for fagforeningsmedlemsskab. "Røde faner og solidaritet - det er bare ikke mig!" kan man høre. Det er måske ikke helt uforståeligt, når man tænker på, hvad solidariteteten koster? På den anden side vil de gerne nyde godt af de privilegier, fagforeningerne har været med til at hente hjem. Og når de gør det, er de gratister.

Det er nu andet end blot mentalitetsskift, der forklarer udviklingen. Der ligger strukturelle ændringer i økonomien bag. Der er ikke længere så mange traditionelt industribeskæftigede. Til gengæld er antallet af ansatte i servicesektoren vokset. Der er ofte her tale om mindre arbejdspladser og ansatte på individuelle kontrakter. Samtidig er krav til uddannelsesniveau vokset. Man har altså ofte i den "høje ende" af arbejdsmarkedet folk ansat , der er deres eget værd bevidst. De kan selv forhandle løn uden en fagforening i ryggen. Og i den anden ende har man en stor mængde lettere proletariserede ansat i servicesektorens mange midlertide jobs.

Som The Economist skriver (9.6.06) spiller globaliseringen ind. En arbejdsgiver kan true med at outsource jobs, hvis de ansatte ikke makker ret. Det har vi netop set et eksempel på i Katrup Lufthavn med sikkerhedspersonalet. Hvis arbejdsgiverne udnytter denne mulighed - det er naturligvis ikke alle arbejdsgivere, der har muligheden, så er det klart, at det svækker fagforeningerne, og dermed argumentet for at være i fagforening.

I storbritannien blev fagforeningerne også svækket i den nyliberale tidsånd under Margaret Thatcher (1979-91). Hun fik gennemført love, der forbød sympatiaktioner i form af blokader og eksklusivaftaler, samt regler om urafstemning ved valg af ledelse og beslutning om strejke. Tony Blairs New Labour har også delvist lagt fagforeningerne på is. The "block vote", hvor fagforeningerne kunne stemme ved valg til Labours organer med alle deres medlemmer, er afskaffet. På den anden side er noget af baggrunden for de offentlig ansatte fagforeningers vækst under Labour begrundet i den udvidelse af den offentlige sektors beskæftigelse, især i uddannelses- og sundhedssektorerne, som Labourregeringerne har gennemført. Men en del af Tony Blairs "kontrakt" med vælgerne har bestået i, at der skulle holdes en "low profile" policy på denne del af arbejdsmarkedsområdet. Hermed har man fået fat på middelklassevælgerne, der måske ellers ikke var gået til partiet i de antal, det er sket. Politikken har bestået i at skabe lige muligheder i stedet for arbejderklassefavorisering (Fairness, not favours).

Det har lagt initiativet over til statsmagten i stedet for at lægge det hos arbejdsgivere og fagforeninger og deres fælles overenskomstaftaler. Der er således i Storbritannien under Blair lavet en mindstlønslovgivning - hvad der selvsagt kan tage noget af "arbejdsgebetet" ud af hænderne på "organised Labour" og dermed mindske begrundelserne for medlemsskab.

Men tilbage har man jo så den offentlige sektor som proletariatets sidste bastion. Og her afløser den ene strejke den anden. Senest jernbaner og universitetslærere. Universitetslærerne har lige fået tilbudt en lønpakke på 13.1 pct over tre år.

I Danmark har man set lignende tendenser. De er blot ikke slået igennem med nær den samme styrke som i Storbritannien. Men det vil nok komme. Sikkerhedspersonalet i Lufthavnen fik nok reddet sig fra at få udliciteret deres jobs til det private servicemarked, men på længere sigt kan de være blevet svækket som gruppe over for den australske ejer af lufthavnen.