HVAD SKER DER MED DOLLAREN OG DEN AMERIKANSKE ØKONOMI?

De amerikanske handelstal må få det til at gyse hos beslutningstagerne i Washington. Det lader dog ikke til at være tilfældet. Man tager det tilsyneladende med knusende ro. Økonomiske problemer hører ”Old Europe” med de ufleksible og stive arbejdsmarkeder og velfærdsstater, til.

Figur 1: USA’s underskud på betalingsbalancens løbende poster 1. kvartal 2003 til 3. kvartal  2004.


Kilde: Bureau of Economic Analysis

Det mærkelige er, at Old Europe, eller i hvert fald den del af det, der hedder Tyskland, har et overskud på betalingsbalancen, der er det direkte modstykke eller spejlbillede af det amerikanske underskud.
    Det stigende amerikanske underskud modsiger tilsyneladende konventionel økonomisk visdom. Ifølge denne skulle den amerikanske økonomis konkurrenceevne være blevet kraftigt forbedret af den devaluerede dollar. Det er ikke sket. Ja, måske er konkurrenceevnen blevet forbedret, men det er ikke slået igennem på betalingsbalancetallene. Måske vil det ske i kommende måneder.

    Årsagerne ligger nok på efterspørgselssiden. Det amerikanske militære engagement i Mellemøsten og Asien koster. Hertil kommer, at den amerikanske indenlandske efterspørgsel er pustet kraftigt op under Bush som følge af belåning af stigende huspriser og som følge af det store amerikanske budgetunderskud.

    USA lider under det, man kalder ”Imperial Overstretch”, og det kan kun lade sig gøre, fordi man er i den heldige situation, at man ”trykker de globale penge”. Man benytter sig af dollarens stilling som førende international reservevaluta. Men hvor længe endnu vil kinesere og taiwanesere holde hånden under dollaren ved at købe amerikanske statsobligationer og andre fordringer? Det er uvist. Det er ikke i længden nogen god forretning.

   Den dag, kinesernes tålmodighed er opbrugt, kan der ske dramatiske ting på de internationale markeder.